Wat is beter accu revisie of nieuwe accu

accu revisie

De accu is op, wat nu? Accu revisie

“Als een accu mindere prestaties levert, heb je verschillende opties. Je kunt je accu vervangen door een nieuwe, je kunt hem laten reviseren, je kunt een tweedehands accu kopen of je kunt een nieuwe e-bike kopen. Dat laatste is natuurlijk wel héél rigoureus. Een tweedehands accu kopen, bijvoorbeeld via Martkplaats, gebeurt steeds minder: je kopt dan echt iets onbekends. De meeste mensen kiezen tegenwoordig dan ook voor het vervangen of reviseren van de accu.”

Een nieuwe accu of reviseren?

“Een nieuwe accu heeft voordelen. Zo krijg je ook meteen een nieuwe behuizing, dus hij ziet er weer netjes uit. Ook is de elektronica die erin zit nieuw. Er zijn ook nadelen: een nieuwe accu is over het algemeen duur en de capaciteit is minder: de fabrikant zal er niet meer in stoppen dan strikt noodzakelijk. Bovendien weet je als consument niet hoe oud de accu is die je koopt: misschien heeft-ie al wel een jaar in opslag gelegen bij de fabriek. . En als je ervan uitgaat dat de gemiddelde levensduur van een accu vijf jaar is, dan ben je dus zo al 20% kwijt.”

“Revisie is eigenlijk altijd interessanter: het is goedkoper (gemiddeld is dat tussen de 250 en 280 euro voor 24V accu’s en tussen de 320 en 365 euro voor 36V accu’s) en het is beter voor het milieu, omdat niet alle onderdelen weggegooid hoeven te worden. Bovendien wordt bij een revisie de capaciteit van je accu vaak verhoogd en heb je een accu die echt helemaal vers is. En een verse accu is altijd beter.”

Reviseren, hoe gaat dat eigenlijk?

“De accu bestaat in feite uit een behuizing, een BMS (Battery Management System) en het cellenpakket. Bij een revisie vervangen we het cellenpakket en daar waar mogelijk ook de elektronica. Soms kunnen we niet reviseren, omdat de accu’s elektronisch beveiligd zijn en alleen door de merkdealer gereviseerd kunnen worden. Als we de cellen binnen de bestaande behuizing wel kunnen vervangen, dan ben je als fietser goed af: zo’n nieuw cellenpakket heeft vaak een hogere capaciteit dan het origineel. Wil je je accu laten reviseren? Maak dan tijdig een afspraak. Hoewel het reviseren zelf inclusief testen maar een dag of twee duurt, kan het in piektijden zó druk zijn dat je je accu weken kwijt bent.”

Written by Paul Cagle